På begäran - Potatisvåfflor
Något av det godaste och billigaste som kan göras i ett våffeljärn är potatisvåfflor. Det här gamla receptet innehåller lite jäst och överbliven kokt potatis. Mjölet kan bytas ut till lite nyttigare mjöl typ, dinkel eller graham. Inte allt utan högst 1 ½ dl annars blir våfflan för mäktig.
Potatisvåfflor med jäst.
3 ½ dl vetemjöl,
2 ½ dl kokt riven potatis
2 ½ dl. mjölk,
2 dl vatten
½ paket jäst
2 tsk salt
Blanda i smeten ca 50 gr smält smör efter jäsningen
Jästen löses upp i litet ljum mjölk.
Mjölet, potatisen och saltet blandas i en skål
Mjölken, jästen och vattnet tillsättes litet i sänder under omrörning
Smeten får sedan stå på varmt ställe att jäsa ca 2 timmar
Våffeljärnet hettas upp smörjes med smör och smeten slås på
Våfflorna gräddas och serveras varma med lingonsylt eller äppelmos
När de små narcisserna Téte á Téte kostar 12 kr krukan köper jag gärna några stycken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar