måndag 6 mars 2017

Kyckling i ugn utan ryggrad

Det är blå himmel med rökgrå molnbankar kantade i mörkgult. Moln och sol sedan 11-tiden. Blåsigt men ser fint och skönt ut genom fönstret. Så isande kallt ute så man tror det inte är sant! Blåsten gör att det känns som det är ner mot -10 grader men det är bara -1 här i stan. 
Nu när vi vill ha mildare temperaturer slår mars kylan till, så typiskt! På min fönsterbräda i sovrummet blommar en gul novemberkaktus. Den trivs bäst där det är lite svalt och kyligt på dagen. Mera vårblomma och gärna lite sol vill den ha på eftermiddagen.
I går, söndag, åt vi något överraskande gott. En tillplattad kyckling med rostad potatis, sötpotatis, palsternacka och gul lök. 
Jag använde en färsk kyckling på 1,6 kg, skar bort gump och ryggrad och bankade ut den på en djup plåt. I marinaden jag blandade och hällde över var ganska få saker: 
1 citron, skal och saft, 2 rivna vitlöksklyftor, 1 dl grovhackad timjan, 2 msk olivolja och 1 msk flingsalt. Rotfrukterna skurna runt om, lätt saltade.
Testa själv får du se på https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kyckling-i-ugn-med-citron-och-rostade-rotfrukter/
Jag blandade créme fraiche med lite herbes de Provence och chili majo att ha till. Kokt broccoli med strimlad morot funkar också som tillbehör. Ca 1 tim i ugnen hos mej då kycklingen var större. Räcker bra till 4 st vuxna! Så gott 😋

Inga kommentarer: