söndag 12 april 2015

Nu blommar löken

Ja, nu blommar löken för fullt, alltså vårlöken, haha! 
Vi såg fram mot en härlig lördag när vi satte potatis i potatishinkarna i fredags eftermiddag.
4 st välgroddade potatisar i varje hink men innan fick jag improvisera lite. Rekommendationen är torvmull till hinkarna men det vill inte jag. Sandblandad jord är att föredra till potatis, erfarenhet, tycker inte om gödslad mull nämligen.
Eftersom det ska gå att lyfta upp innerhinken och kolla potatisen blev det att lägga i ett bärnät. Gör jag inte det ramlar sandblandad jord ovillkorligen ut på sidorna vid lyft. Sedan satte jag också av erfarenhet bara halva hinken full. Jord läggs på varefter blasten börjar växa som i en vanlig hink. Återkommer när blasten börjar synas.
 
Hinkarna står nu på balkongen. 
I lördag bar vi ut de stora växterna från klädkammaren. Ölandsfikonet, citronträdet och apelsinträdet. Apelsinträdet fick ny kruka och citronträdet ny toppjord. Använder alltid medelhavsjord eftersom de mår bäst i den jorden. Fikonet blev toppdressat också men har haft en tuff vinter, lite väl varmt, vi får se hur det går. 
Någon skön lördag fick vi inte. Solen försvann vid 12 tiden och när vi satt på balkongen vid kl 14 var det inte utan yllekofta. Lite varmare men inte över 15 grader. Vet att det var riktigt skönt igår på sina håll. 
Idag blåser det halv storm, papper och en massa bråte far i luften.
Aprikosen Nancy blommar med flera utslagna blommor och ser så vacker ut.
Lökväxterna under trädet står i knopp och slår snart ut också. Pollinering med pensel gäller idag, bara inte frömjölet blåser bort. Tur att trädet är självfertilt = inget annat träd behövs.

Inga kommentarer: