lördag 13 oktober 2012

PIN UP = avklädda svampgurkor

Nu är det natten till lördag och K tittar på en skräckis och jag har jobbat lite vid datorn. Brukar ju göra lite undersökningar regelbundet om jag får bra betalt men ibland är de så underliga att man bara tänker, vad är syftet med en del konstiga frågor? Att titta på reklamfilm och uttrycka min åsikt gillar jag därimot skarpt, bra mycket roligare än reklamen på tvn.
K har satt in innanfönstren på övervåningen igår så nu känns det som alltid ombonat inför vintern. Ja nu har vi snart "bott in oss" i vårt sovrum fast vi varken har nya tapeter eller nya möbler. Visst är det slitet men när vi har bättre råd blir det av och det duger fint åt oss nu. Tänk att den 1:a november 2011 flyttade "lilltjejen" ut, snart ett år sedan, vart tar tiden vägen?
Igår gjorde jag något roligt, klädde av och tvättade svampgurkan jag odlat i sommar. Det blev bara 2 st på den långa rankan som klättrade så fint. Efter att de blivit befruktade orkade inte rankan med mera frukter fast jag befruktade även de senare blommorna som kom på den. Glömde att väga frukterna jag tog av i september för de krympte i storlek med framför allt i tyngd. Jag googlade och hittade flera roliga sidor om hur man gör med svampgurkan, här kan du läsa om du vill. De "avklädda" hänger nu i en korg i mitt toarum för att torka. Ska bli kul att se om de funkar för skrubb i vinter?


Tvättade och klara för torkning
Få se om vi verkligen kan elda höstbrasan i helgen, mobilen säger regn redan lördag eftermiddag :0(


2 kommentarer:

Anonym sa...

hejsan! Jag ska snart beställa svampgurks frön!! Hur odlade du dem? förodlade du inom hus och isf hur länge? Fick dom stå i växthus sen eller fritt ute?

ha det bra!!

//Fredrik_jer@hotmail.com

Rosalill Rose sa...

Hej Fredrik!
Tack för mail. Jodå, jag förodlade dem inne. Satte 2 st frön i slutet av mars i såjord och ställe småkrukorna ljust. Risken med att börja odla för tidigt är att ljuset är för dåligt och plantorna drar i väg. Försiktig vattning så plantorna inte ruttnar vid stammen. Du måste vänta till sista frosten är över för att sätta ut dem. Har du balkong eller skyddad uteplats bli det tidgare men inte under +5 grader på natten. Växthus fungerar jättebra men kan vara dåligt för befruktningen. Ute är chansen större men gärna i söderläge. Annars får du leka bi själv liksom. Frukterna växer jättebra men behöver mkt vatten. Ganska stor kruka också och gödning från slutet av maj till skörden i september. Blir bra svampar att tvätta sig med som håller länge. Värt att prova iallafall för det är en rolig växt! Lycka till!