fredag 19 oktober 2012

Fredag med regn

Det är åter fredag och enligt alla prognoser skulle det klarna upp på eftermiddagen. Men nej, här har regnet fallit mest hela dagen, ibland stilla och ibland häftigt. Imorgon lördag ska K och yngsta dotterns grabb köra grovsoppor till återvinningen och nu hoppas vi naturligtvis att det är bättre väder då. Inget roligt alls, varken att plocka på eller av grejer i blöta även om de ska kastas.
Igår var föresten en riktig lövblåsardag här, mest löv från lönnar och aspar som for genom luft och det är över +10C ute. Det har pratas så mycket om milda vindar från Tyskland men de kom nog inte längre än till Skåne.
Igår kväll upptäckte jag något kul, mitt gamla Dieffenbachia, prickblad, har äntligen fått ett nytt skott som växer ut från stammen. Växten hade nått taket redan förra sommaren och vuxit med en vikt topp sedan dess. Ett tag i våras var jag nästan på väg att bära ut den och skära ner den. Nu är det så att den är gammal, troligen 17-18 år, har nämligen aldrig sett en så stor i ett vanligt bostadsrum. I vinterträdgårdar finns stora prickblad att beskåda på många håll. Prickbladet ska också vara bra för människans inomhusluft och att den står i närheten av duschkabinen i groventren gör att den trivs ännu bättre. En jäkla årstid att skjuta skott på då ljuset avtar och gödningen är minimal. Den får bli mitt "skötebarn" i höstmörkret!
Ps. Tydligen har prickbladet svår att förgrena sej i vanlig rumstemperatur och ve den som suger på fingrarna efter att ha tagit i den vita saften. Andnings svårigheter och svåra smärtor i magen blir följden så fyllon och barn bör se upp.Ds.

Inga kommentarer: